
And here we go...
Jääkiekon MM-kisat on taas ovella. Perinteisestihän näille on aina avattu oma ketju, joten samaa linjaa jatketaan tälläkin kertaaa. Vuosi sitten roskiksessa taisi olla joku spämmiketjukin, johon tuli ainakin liveseurantaa ja muuta roskaa. Periaatteessa kyseistä ketjua voi käyttää nytkin, mutta toisaalta kyllä tämä yksi ketjukin varmasti riittää. Ainakin ns. asiakeskustelu voidaan varmasti pitää tässä ketjussa.
Itsenäinen Tshekin tasavalta isännöi MM-kisoja nyt toista kertaa historiansa aikana. Edellisen kerran Tshekissä pelattiin MM-kisoja vuonna 2004, ja tuolloinkin kisanäyttämöinä toimivat maan pääkaupunki Tshekki ja Ostrava. Myös hallit ovat samat; Prahassa pelataan jälleen O2 Arenalla, ja Ostravan näyttämön nimi on CEZ Arena. O2 Arenan kapasiteetti on 17 360 katsojaa, ja CEZ Arenan kapasiteetti hieman pienempi, 10 595 katsojaa.
Vuonna 2004 maailmanmestaruuden voitti Kanada, joka kukisti finaalissa Ruotsin. Pronssia vei tuolloin hieman yllättäen USA. Suomen kohtalona oli olla kuudes, ja kyseessä oli tuolloin kolmas kerta peräkkäin kun maajoukkue jäi ilman mitalia arvokisoisa, ja toinen kerta peräkkäin kun maajoukkue putosi puolivälierässä kisoista ulos.
Pelisysteemi on samantapainen kuin aiempina vuosina. Joukkueet on jaettu kahteen kahdeksan joukkueen lohkoon, ja näissä maat kohtaavat toisensa kertaalleen. Puolivälieriin selviää lohkojen neljä parasta, ja pudotuspelisysteemi on paras yhdestä. Puolivälierät pelataan siten, että lohkonsa voittanut joukkue kohtaa toisen lohkon nelosen, ja kakkonen kolmosen. Lohkojen viimeiseksi jääneet puolestaan hakevat ensi vuonna jälleen vauhtia MM-kisojen B-sarjasta.
Lohkojako on seuraava:
Lohko A:
Kanada
Ruotsi
Tshekki
Sveitsi
Latvia
Ranska
Saksa
Itävalta
Lohko B:
Suomi
Venäjä
USA
Slovakia
Norja
Valko-Venäjä
Slovenia
Tanska
Kisat televisioidaan nyt neljättä kertaa MTV Oy:n kanavilta. Kaikki Suomen pelit, välierät ja mitalipelit nähdään ilmaiseksi perus-Maikkarin puolelta, ja loput ottelut (ja toki kaikki em. ottelut) on nähtävillä telkkarin puolella MTV Total tai MTV Sport kanavapaketin kautta, sekä netin kautta Katsomo.fi -palvelusta. Tokihan myös jotain ilmaisia nettistriimejä on varmasti olemassa, ja niitä saa jokainen etsiä ihan vapaasti sitten itse.
Linkki kisojen otteluohjelmaan
Heitin linkin YLE:n sivulle, koska ne ovat selkeämmät kuin Maikkarin ja muutenkin siellä on vähän kattavampaa kisa-asiaa. Kannattaa käyttää oikeastaan tuota jos haluaa kisojen aikana pysyä näppärästi ajan tasalla uutisoinnista, omaan silmään ainakin huomattavasti parempaa luettavaa kuin Maikkari.
Perinteiseen tyyliin pienet pika-analyysit huippumaista tässä ennakossa. Analyysejä toki tuloilla kisojen aikana, ja kokeillaan josko saisi myös pienempiä maita vähän enemmän käsiteltyä sitten kun on niiltä nähty enemmän pelejä.
Kanada
Maalivahdit:
Martin Jones, Los Angeles Kings
Mike Smith, Arizona Coyotes
Puolustajat:
Tyson Barrie, Colorado Avalanche
Brent Burns, San Jose Sharks
Aaron Ekblad, Florida Panthers
Dan Hamhuis, Vancouver Canucks
Jake Muzzin, Los Angeles Kings
David Savard, Columbus Blue Jackets
Hyökkääjät:
Sean Couturier, Philadelphia Flyers
Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins
Matt Duchene, Colorado Avalanche
Cody Eakin, Dallas Stars
Jordan Eberle, Edmonton Oilers
Tyler Ennis, Buffalo Sabres
Claude Giroux, Philadelphia Flyers
Taylor Hall, Edmonton Oilers
Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche
Ryan O'Reilly, Colorado Avalanche
Brayden Schenn, Philadelphia Flyers
Tyler Seguin, Dallas Stars
Jason Spezza, Dallas Stars
Tyler Toffoli, Los Angeles Kings
Kanadalla on tänä vuonna kasassa jälleen kerran nimekäs joukkue. Maalla on kuitenkin ollut viimeisinä vuosina ongelmia MM-kisoissa, sillä maa on jäänyt mitalipelien ulkopuolelle peräti viisissä perättäisissä MM-kisoissa. Tokihan tällä samalla ajanjaksolla maa on voittanut kaksi olympiakultaa, mutta MM-tasolla tulokset on jääneet laihoiksi. Rosteria katsomalla esiin pomppaa eräs #87, jonka mukana olosta voi tehdä sen päätelmän että tänä vuonna yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä.
Veskariosasto ei ole joukkueella ihan samalla tasolla pakkien tai hyökkääjien kanssa, mutta mikäli joukkue pelaa tiivistä viisikkopuolustusta niin jalkeilla on ihan hyvä osasto. Mukaan nimetään todennäköisesti vielä yksi maalivahti, sillä kahdella veskarilla kisoihin lähteminen on kohtalaisen riskialtista puuhaa.
Puolustuspää on MM-tasolle varsin laadukas. Burms, Barrie ja Ekblad rightin puolen pakkeina nauttivat isoa vastuuta hyökkäyspään osaamisesta, ja oman pään luutijana Kanadan "lassekukkonen" Dan Hamhuis pelaa simppeliä peruspeliä. Puolustuspäätä todennäköisesti vielä täydennetään, koska mukana on vasta kuusi pakkia.
Hyökkäys on kivikova, ja kirkkaimpana tähtenä tuikkii maan kapteeni ja maailman paras pelaaja Sidney Crosby. Tämä yksistään on jo suuri erottava tekijä Kanadan viime vuosien joukkueissa, sillä Crosbyn mukana olo tarkoittaa sitä että vaatimustaso on korkealla ja perseilyä ei katsota hyvällä. Yleisesti ottaen Kanadan joukkueessa löytyy pelaajia monenlaisiin rooleihin, ja ketjuja voidaan pyöritellä lähestulkoon miten halutaan.
Arvio:
Tekee paluun mitalipeleihin, ja paperilla Kanada on suurin mestarisuosikki.
Players to watch:
1. Sidney Crosby
-Tylsä valinta, myönnetään. Uran toiset aikuisten MM-kisat, edellisen kerran #87 oli mukana 18-vuotiaana vuonna 2006, ja voitti tuolloin kisojen maali- ja pistepörssin tehoin 8+8. Sama paikka on nytkin haussa, ja tähtäimessä on varmasti myös MM-kulta - se toisi Crosbylle paikan ns. kolmen kullan kerhoon.
2. Aaron Ekblad
-Joukkueen mieleenkiintoisin puolustaja, Aleksander Barkovin seurakaveri. 19-vuotias puolustaja varattiin viime kesänä NHL:n varaustilaisuudessa ensimmäisenä pelaajana, ja Ekblad vakiinnutti heti paikkansa NHL:n huippupakkien joukosta. Isokokoinen, hyvin liikkuva ja ikäänsä nähden kahteen suuntaan moitteettomasti pelaava Ekblad tulee olemaan NHL:n huipulla seuraavat 20 vuotta, mikäli ei kärsi uransa aikana pahoista loukkaantumisista.
3. Brent Burns
- Mr. Burns tekee paluun Kanadan maajoukkueeseen neljän vuoden tauon jälkeen. Isokokoinen huippuluokan kiekollinen puolustaja, eräänlainen "välihyökkääjä". Välihyökkääjä on toki muutenkin oikea termi, sillä BB on pelannut urallaan paljon hyökkääjänä. Nyt on jälleen vakiinnuttanut paikkansa puolustajana, ja iskikin sillä tontilla tällä kaudella 60 pistettä. Välillä hieman pulassa omalla alueella, mutta paikkaa näitä puutteita kiekollisella taidollaan.
Ruotsi
Maalivahdit:
Jhonas Enroth, Dallas Stars
Anders Nilsson, Ak Bars Kazan
Markus Svensson, Skellefteå AIK
Puolustajat:
John Klingberg, Dallas Stars
Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl
Johan Fransson, Rapperswil-Jona Lakers
Oliver Ekman-Larsson, Arizona Coyotes
Daniel Rahimi, Linköping HC
Jonas Ahnelöv, MODO Hockey
Oscar Klefbom, Edmonton Oilers
Hyökkääjät:
Joakim Lindström, Toronto Maple Leafs
Simon Hjalmarsson, TsSKA Moskova
Mattias Sjögren, Linköping HC
Jacob Josefson, New Jersey Devils
Joel Lundqvist, Frölunda HC
Loui Eriksson, Boston Bruins
Martin Johansson, Örebro HK
Jimmie Ericsson, SKA Pietari
Elias Lindholm, Carolina Hurricanes
Nicklas Danielsson , Rapperswil-Jona Lakers
Oscar Möller, Ak Bars Kazan
Victor Rask, Carolina Hurricanes
Andreas Thuresson, Severstal Tsherepovets
Anton Lander, Edmonton Oilers
Filip Forsberg, Nashville Predators
Joukkueeseen saattaa tulla vielä muutoksia, ilmeisesti ainakin Henrik Zetterbergiä odotellaan mikäli Detroit putuaa NHL:n pudotuspeleissä.
Kova joukkue on kasassa jo tälläkin hetkellä. Ruotsilla on paljon pelaajia joista valita, ja huippupelaajia pelaa niin NHL:ssä, KHL:ssä kuin maan omassa pääsarjassa SHL:ssä. Joukkueessa on usein todella vahva roolitus, esimerkiksi kokenut Joel Lundqvist on aivan eliittiluokkaa puolustavana hyökkääjänä, ja tässä roolissa miehellä olisi varmasti annettavaa jopa NHL-tasolla.
Veskariosasto on ihan kohtalainen, mutta aivan täyttä varmuutta ei ole siitä että kuka lopulta sitä ykkösveskarin tonttia kantaa. Jhonas Enroth on pyörinyt mukana useamman vuoden, ja oli mukana myös Sotshin olympialaisissa. Vyöltä löytyy myös maalimanmestaruus ykkösveskarina vuodelta 2013, joten ainakin aluksi Enroth kantanee vastuuta.
Puolustuskalusto on hyvällä mallilla. John Klinberg ja Oliver Ekman-Larsson ovat kiekollisen pelin kapellimestareita, ja Staffan Kronwallilta voidaan odottaa jämäkkää peruspeliä. Lisäksi makuupaikkoja on odotettavissa myös kovaotteiselta Daniel Rahimilta. Kokonaisuutena vahvasti roolitettu puolustus, jossa on osaamista moneen erilaiseen rooliin.
Hyökkäyspäässä on jo nyt mukana mielenkiintoisia pelaajia sekä NHL:stä että Euroopasta. Kovia maalimääriä odotetaan Loui Erikssonilta, vaikka pari viimeistä kautta NHL:ssä eivät olekaan olleet ihan uran alkupään loistokkuuden tasolla. Hyökkäyspäässä kannattaa seurata toki yleisesti ottaen liki jokaisen pelaajan edesottamuksia, sillä Ruotsilla nousee liki poikkeuksetta MM-kisoissa aina myös hieman tuntemattomampia nimiä tekemään kovia tehoja.
Arvio:
Lohkon kakkossuosikki Kanadan jälkeen, tyrkyllä mitalipeleihin.
Players to watch:
1. John Klingberg
-Muistatteko kun Jokereissa oli kaudella 2011-12 eräs 19-vuotias ruotsalainen hujoppi, jota pidettiin todellisena ryöstönä mutta ei sitten koskaan pärjännyt SM-Liigassa? Mieleen näistä n. 20 pelatusta SM-Liigan ottelusta jäi lähinnä se, kun mies eräässä Stadin derbyssä kaatui n. viiden sekunnin pelin jälkeen omalla sinisellä ja päästi Mikael Granlundin läpiajoon ja maalintekoon. Niin, tämä sama hujoppi pelasi tällä kaudella Dallas Starsissa 65 ottelua ja teki 40 tehopistettä. Nimi ylös.
2. Oliver Ekman-Larsson
-On kuulunut jo vuosia Phoenixin/Arizonan avainpuolustajiin, ja on yksi NHL:n parhaita puhtaita kiekollisia puolustajia. On myös mainettaan parempi puolustuspäässä, ja tässä auttaa hyvä peliäly. Ei ole erityisen fyysinen, mutta todella älykäs puolustaja.
3. Joel Lundqvist
-King Henrikin veli. Ei loista hyökkäyspäässä, mutta kannattaa seurata "Jullen" tekemistä omalla alueella ja alivoimalla. Blokkaa kiekkoja enemmän kuin huonojen maiden veskarit saavat torjuntoja pelissä, ja on kova luu myös aloituksissa. Joukkuepelaaja henkeen ja vereen.
Tshekki
Tshekin lopullista joukkuetta ei käsittääkseni ole vielä nimetty enkä muutenkaan löytänyt ajan tasalla olevaa listaa, joten jätetään toistaiseksi arvioimatta.
Jos joku löytää niin saa laittaa tänne!
Pienempiä maita ei myöskään arvioida siis vielä tässä vaiheesssa. Ja kyllä, lasken A-lohkosta myös Sveitsin toistaiseksi kuuluvaksi pieniin maihin.
Venäjä
Maalivahdit:
Konstantin Barulin (Omsk, KHL)
Sergei Bobrovski (Columbus, NHL)
Anton Khudobin (Carolina, NHL)
Puolustajat:
Viktor Antipin (Magnitogorsk, KHL)
Jevgeni Birjukov (Magnitogorsk, KHL)
Anton Belov (SKA Pietari, KHL)
Maxim Tshudinov (SKA Pietari, KHL)
Mikhail Grigoriev (Torpedo, KHL)
Dimitri Kulikov (Florida, NHL)
Jevgeni Medvedev (Kazan, KHL)
Andrei Mironov (Dynamo Moskova, KHL)
Jegor Jakovlev (Lokomotiv, KHL)
Hyökkääjät:
Artem Anisimov (Columbus, NHL)
Jevgeni Dadonov (SKA Pietari, KHL)
Ilja Kovaltshuk (SKA Pietari, KHL)
Artemi Panarin (SKA Pietari, KHL)
Viktor Tihonov (SKA Pietari, KHL)
Vadim Shipatshov (SKA Pietari, KHL)
Danis Zaripov (Magnitogorsk, KHL)
Sergei Mozjakin (Magnitogorsk, KHL)
Andrei Loktionov (Lokomotiv, KHL)
Sergei Plotnikov (Lokomotiv, KHL)
Sergei Shirokov (Omsk, KHL)
Nikolai Kulemin (NY Islanders, NHL)
Jevgeni Malkin (Pittsburgh, NHL)
Vladimir Tarasenko (St. Louis, NHL)
Venäjällä on jälleen jalkeilla kovan luokan joukkue. Etenkin hyökkäyspäässä on supertähtiä ihan koko maailman mittakaavassa, olkoonkin että joillakin pelaajilla on ollut hieman loukkaantumisia nyt. Materiaalista homma ei tule jäämään kiinni, kaikki onkin sitten kiinni siitä että miten jengi pelaa joukkueena ja että miten pelaajien kasetit kestävät tiukassa paikassa.
Maalivahtipuolella Bobrovski on selkeä ykkösvahti, joka pelaa alkulohkon seitsemästä pelistä ehkä viisi. Barulin on todennäköinen kakkosveskari. Tästä asiasta ei oikeastaan tarvitse juuri keskustella, koska veskareiden asema ilman loukkaantumisia on melko selkiö.
Puolustuspää on KHL-painotteinen, ja näin Venäjällä on ollut oikeastaan jo useamman vuoden ajan. Pakiston luottomiehiä ovat ehdottomasti Medvedev, Belov ja Kulikov. Ennakkoon ehkä se suurin kysymysmerkki Venäjän kohdalla, mutta mikäli yhteispeli on saumatonta niin pakiston pienet puutteet kestettäneen.
Hyökkäyspäässä onkin sitten tulivoimaa. Toki pientä varjoa tulee esim. Malkinin pienten vammojen vuoksi, mutta yleisesti ottaen suurta hätää ei pitäisi olla. Sentteriosastolla Malkinin lisäksi Tikhonovilla on hyökkäyspäässä iso vastuu, ja Artem Anisimov on vahva kahden suunnan sentteri. Taitavia laitureita riittää useaan ketjuun, ja alaketjuihin on heittää myös esim. Kuleminin kaltaisia järkäleitä.
Arvio:
Pelaa joko kultamitaleista tai tippuu puolivälierissä. Taivas tai h****tti, Venäjä ei tunne vaihtoehtoja.
Players to watch:
1. Evgeni Malkin
-Yhtä tylsä valinta tähän kuin Crosby Kanadan puolelta, mutta Malkin on ollut maajoukkueessa välillä aivan käsittämätön tuhokone. Aikuisten arvokisoissa olympialaiset ja MM-kisat yhteenlaskettuna reilusti yli piste per peli, ja on todistanut että pystyy tekemään tehoja myös isoissa peleissä. Kanadan ja Venäjän välistä kamppailua odotetaan kovasti, 71 vs. 87.
2. Viktor Tikhonov
-Joukkueen kakkossentteri. Ollut vuosia SKA Pietarin luottomiehiä, ja viime keväänä räjäytti pankin Minskin MM-kisoissa iskemällä 10 otteluun tehot 8+8. Osaa viimeistellä itse ja on myös taitava syöttelijä.
3. Vladimir Tarasenko
-St. Louis Bluesin "Lehterasenko" -kaksikon toinen osapuoli. Teki kauden mittaan näyttäviä highlight -maaleja, ja on erittäin viihdyttävä pelaaja. Isossa kaukalossa pääsee näyttämään taitojaan vielä entistä paremmin. Tämä kausi NHL:ssä liki piste per peli tahdilla ja 37 maalia tauluun. Taistelee jopa pistepörssin voitosta.
USA
Maalivahdit:
Connor Hellebuyck, St. John's Ice Caps
Alex Lyon, Yale University
Puolustajat:
Justin Faulk, Carolina Hurricanes
Jake Gardiner, Toronto Maple Leafs
Torey Krug, Boston Bruins
John Moore, Arizona Coyotes
Connor Murphy, Arizona Coyotes
Zach Redmond, Colorado Avalanche
Mike Reilly, University of Minnesota
Seth Jones, Nashville Predators
Hyökkääjät:
Marc Arcobello, Arizona Coyotes
Nick Bonino, Vancouver Canucks
Jack Eichel, Boston University
Matt Hendricks, Edmonton Oilers
Dylan Larkin, University of Michigan
Trevor Lewis, Los Angeles Kings
Stefan Matteau, Albany Devils
Jeremy Morin, Columbus Blue Jackets
Steve Moses, Jokerit
Dan Sexton, Neftehimik Niznekamsk
Ben Smith, San Jose Sharks
Jimmy Vesey, Harvard University
Joukkueeseen tehtäneen vielä pieniä viilauksia, esimerkiksi maalivahtiosasto näyttää tällä hetkellä vähintäänkin mielenkiintoiselta. Joka tapauksessa USA jatkaa viime vuosilta tuttua linjaansa, eli MM-kisoihin laitetaan paljon nuoria pelaajia ja päätähtäin on pelaajien kehitys NHL:ään sekä tuleviin parhaat vs. parhaat maajoukkueturnauksiin.
Maalivahtiosasto on tosiaan tällä hetkellä sellainen että en osaa sanoa siitä itse yhtään mitään. Hellebuyck on pelannut puhtaasti tilastojen valossa kelpo kauden AHL:ssä, ja aiemmilta vuosilta löytyy hyviä kausia yliopistosarjoista. Toinen juttu onkin sitten että miten se riittää MM-kisoissa ja että onko Hellebuyck ylipäätään pelaava maalivahti. Ja luultavasti joku täydennysmies sinne vielä kaivetaan.
Puolustuspää on ihan hyvä. Justin Faulk ja Torey Krug ovat kiekolliset osaajat, ja Jake Gardiner vahva yleispuolustaja. Yliopistopuolustaja Mike Reilly saattaa myös olla kiekollisessa pelissä ja ylivoimalla jonkinlaisessa roolissa, muut pakit puolestaan pelannevat simppeliä peruspeliä. Faulk-Krug-Gardiner on kuitenkin terävä kärkikolmikko, jonka ympärille on hyvä rakentaa kuuden-seitsemän pakin toimiva rotaatio.
Hyökkäyspää ei ole ihan samalla tasolla puolustuksen kanssa. Suurin mielenkiinnon kohde kohdistuu 18-vuotiaaseen Jack Eicheliin. Ei suinkaan sen vuoksi että kyseessä olisi ainakaan ennakkoon mikään superpelaaja, mutta sen vuoksi että Eicheliä on pidetty kenties kaikkien aikojen lahjakkaimpana amerikkalaisena pelaajana ja kyseessä on todennäköinen ensi kesän NHL:n kakkosvaraus heti Connor McDavidin jälkeen.
Arvio:
Nuori ja nälkäinen joukkue, mutta tuskin riittää mitalipeleihin. Ainoa sauma voi olla sopiva ristiinpelaaminen lohkoissa, sekä Kanadan ja Ruotsin välttäminen puolivälierässä. Lähtökohtaisesti kyseessä on kuitenkin kokemuksen kartuttaminen tulevaisuuden pelaajille.
Players to watch:
1. Jack Eichel
-Kyseessä tosiaan kohutuin jenkkilupaus ties miten moneen vuoteen. Erittäin kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi luonnehdittu Eichel saanee kohtalaisen ison roolin jo näissä kisoissa, mutta ihmeitä ei kuitenkaan kannata vielä odottaa. Saattaa kuitenkin tehdä ihan kelpo pisteitä heikompia maita vastaan.
2. Steve Moses
-Holy Mo paukutti KHL:n uuden maaliennätyksen Jokereissa, ja isoa tonttia on tarjolla myös näissä kisoissa. Tehnee jo pelkästään ylivoimalla hyvän laukauksensa ansiosta varsin kelvolliset maalimäärät, ja isoon kaukaloon tottunut pelaaja saattaa etenkin kisojen alussa olla yllättävän näkyvä.
3. Torey Krug
-Pienikokoinen kiekollinen puolustaja. Saanee isoa vastuuta ylivoimalla. Pelannut Bostonissa kaksi perättäistä n. 40 pisteen kautta, joten kiekollinen osaaminen on kunnossa. Pienen kokonsa johdosta tulee olemaan hieman vaikeuksissa omalla alueella vääntöpelissä.
Slovakia
Maalivahdit:
Julius Hudacek, Örebro (SWE)
Branislav Konrad, Dukla Trencin
Jan Laco, Barys Astana (KHL)
Puolustajat:
Ivan Baranka, Slovan Bratislava (KHL)
Marek Daloga, Sparta Praha (CZE)
Dominik Granak, Fribourg (SUI)
Adam Janosik, Kosice
Milan Jurcina, Dinamo Riika (KHL)
Andrej Meszaros, Buffalo
Juraj Mikus, Sparta Praha (CZE)
Michal Sersen, Slovan Bratislava (KHL)
Hyökkääjät:
Milan Bartovic, Slovan Bratislava (KHL)
Mario Bliznak, Plzen (CZE)
Marko Dano, Columbus
Vladimir Dravecky, Trinec (CZE)
Marian Gaborik, Los Angeles
Libor Hudacek, Slovan Bratislava (KHL)
Tomas Kopecky, Florida
Patrik Lusnak, Junost Minsk (BLR)
Michel Miklik, Habarovsk (KHL)
Richard Panik, Toronto
Martin Reway, Sparta Praha (CZE)
Stefan Ruzicka, Trinec (CZE)
Tomas Surovy, Banska Bystrica
Marek Viedensky, HPK (FIN)
Slovakia heittää jäälle jälleen aikalailla perinteisen MM-ryhmän. Fakta on se että joukkueen runko on lahonnut käsiin jo ajat sitten, ja joukkueeseen joudutaan etsimään mitat täyttäviä pelaajia kissojen ja koirien kanssa. Muutama kokenut NHL-mies kantaa hurjaa vastuuta jotta paikka puolivälieriin lohkeaisi.
Maalivahtiosastolle odotettiin Jaroslav Halakia, mutta mies ei läpäissyt Islandersin lääkärintarkastusta. Ykkösveskarina kisat aloittaa Jan Laco. Mies on ollut vakiokasvo muutamia vuosia Slovakian maajoukkueessa, ja viime keväänä kyseessä oli maajoukkueen ykkösmaalivahti. Ihan ok veskari, mutta ei sellainen joka pystyy hädän tullen kannattelemaan joukkuetta.
Puolustus on viime vuosien Slovakian näköinen. Melko tasapaksu, ja muutama profiilinimi kantaa hurjaa roolia. Isoin vastuu lienee NHL-pakki Meszaroksella sekä kokeneella Milan Jurcinalla. Ei nyt varsinaisesti mikään järisyttävän heikko, mutta sen verran tasapaksu että mitään ihmeitä ei ole odotettavissa.
Hyökkäyspäässä esille puskee se, että sentteritilanne on aivan järkyttävän heikko. Ykkössentteriksi jouduttaneen laittamaan luontainen laituri Tomas Kopecky, joten tämä kertoo hyvin paljon kaikesta oleellisesta. Laituriosasto on hieman parempi, ja siellä Marian Gaborik tulee kantamaan valtaisaa vastuuta.
Arvio:
Joutuu tosissaan taistelemaan siitä että pääseekö edes pudotuspeleihin.
Players to watch:
1. Marian Gaborik
-Kaikki kaikessa Slovakialle. Ei enempää eikä vähempää.
2. Andrej Meszaros
-Puolustuspäässä aivan yhtä tärkeä pelaaja kuin mitä Gaborik hyökkäyksessä. Isoa vastuuta tarjolla sekä hyökkäyspäässä että omassa päässä. Viime kausina hieman aiempia vuosia heikompia tehopisteitä, olkoonkin että esim. tällä kaudella seurajoukkue Buffalo oli totaalisen surkea.
3. Martin Reway
-Yksi slovakialaisen jääkiekkoilun suurimpia tulevaisuuden toivoja. Hyvät U20 MM-kisat vuodenvaihteessa ja lisäksi yli piste per peli tahdilla sujunut kausi Tshekin liigassa. Pystyy pelaamaan joko keskellä tai laidassa, on käsittääkseni ollut laiturin tontilla harjoituksissa. Voisiko olla jopa musta hevonen ykkössentteriksi ja Gaborikin tutkapariksi?
Lopuksi sitten vielä...
Suomi
Maalivahdit:
Pekka Rinne, Nashville Predators
Atte Engren, Atlant Mytištši
Juuse Saros, HPK
Puolustajat:
Juuso Hietanen, Torpedo Nizhni Novgorod
Topi Jaakola, Jokerit
Jyrki Jokipakka, Dallas Stars
Sami Lepistö, Avtomobilist Jekaterinburg
Esa Lindell, Ässät
Tuukka Mäntylä, Amur Habarovsk
Atte Ohtamaa, Jokerit
Anssi Salmela, Färjestad
Hyökkääjät:
Juhamatti Aaltonen, Jokerit
Aleksander Barkov, Florida Panthers
Joonas Donskoi, Kärpät
Teemu Hartikainen, Salavat Julajev Ufa
Juha-Pekka Hytönen, Lausanne
Jarkko Immonen, Torpedo Nizhni Novgorod
Jussi Jokinen, Florida Panthers
Joonas Kemppainen, Kärpät
Leo Komarov, Toronto Maple Leafs
Petri Kontiola, Lokomotiv Jaroslavl
Ossi Louhivaara, Lausanne
Harri Pesonen, Lausanne
Janne Pesonen, Skelleftea
Antti Pihlström, Salavat Julajev Ufa
Tuomo Ruutu, New Jersey Devils
Suomi saa paperilla kovimman joukkueen vuosiin. Jokaiselle pelipaikalle löytyy kovia nimiä, ja yllättävän kovia jätkiä on jouduttu jättämään myös pois. Joukkueeseen odotellaan vielä hyökkäyspäähän paria mahdollista vahvistusta, eli Tampasta mahdollisesti Valtteri Filppulaa tai Detroitista/sen farmijoukkueesta Teemu Pulkkista. Muutoin joukkue on kasassa.
Maalivahtiosastolle saatiin eilen odotettu ykkösveskari, eli Pekka Rinne tulee mukaan. Viime keväänä "betoni-Pekka" hilasi käytännössä yksinään Suomen finaaleihin, ja ykkösveskarin status on luvassa tälläkin kertaa. NHL:ssä etenkin alkukausi oli erittäin väkevä, mutta loppukautta varjosti hieman ailahdelleet otteet. Lähtökohtaisesti kuitenkin koko kisojen paras maalivahti.
Puolustuspää on eurooppalaispainotteinen. Rasmus Ristolaisen tippuminen loppumetreillä aiheutti paljon keskustelua, mutta kokonaisuutta katsoen Ristolaisen putoaminen ei nyt mikään järisyttävä skandaali kuitenkaan ollut. RR55 ei kuitenkaan pelannut näissä valmistavissa peleissä mitenkään erityisen hyvin. Olisin toki itse luultavasti valinnut Rassen mukaan, mutta mikään huutava vääryys tämä ei ollut.
Hyökkäyspäässä on myös paljon mielenkiintoisia pelaajia. Aleksander Barkov on ykkössentteri, Tuomo Ruutu on perinteinen mitalimagneetti ja Oulun Kärppien JJJ-ketjun Joonakset eli Kemppainen ja Donskoi ovat mielenkiintoisia ensikertalaisia aikuisten arvokisoissa. Harjoituksissa Donskoi on ollut ykkösketjussa Barkovin ja Jussi Jokisen kanssa, joten isoa roolia on tyrkyllä nytkin. Perinteiseen tyyliin hyökkäyspää on muutenkin erittäin vahvasti roolitettu, joten siitä homma ei tule jäämään kiinni.
Arvio:
Vahva ehdokas mitalipeleihin, kunhan vaan puolivälierissä ei tule Kanadaa vastaan. Ei toki sillä etteikö sitäkin voisi voittaa, mutta ihan puhtaasti historiaa katselemalla viime kevät poislukien Kanada on ollut Suomelle käsittämättömän paha vastus.
Players to watch:
1. Joonas Donskoi
-SM-Liigan paras pelaaja valittiin odotetusti mukaan myös MM-kisoihin. Nyt on oikeastaan hyvä paikka nähdä että miten suuri ero on SM-Liigan huipun ja MM-tasolla johtavan pelaajan välillä, vai onko sitä eroa kenties edes olemassa.
2. Aleksander Barkov
-Toinen esiintyminen aikuisten arvokisoissa. Edellinen päätty Sotshin olympialaisissa loukkaantumiseen kahden pelin jälkeen, ja silloinkin Sasha pelasi Suomen ykkössentterinä. Isoa roolia pukkaa.
3. Esa Lindell
-Ässissä todela vahva kausi, ja suuntana tämän kauden jälkeen Pohjois-Amerikka. Painava laukaus, joten tulee saamaan roolia myös ylivoimalla. Tulevaisuuden pelaaja.
Nonniih, nyt on pohjustukset tehty ja pelit voivat alkaa. Eka peli siis jo vappupäivänä, kun Suomi kohtaa USA:n.